24.06.2024

Що таке обгінна муфта генератора?

Обгінна муфта – це компонент автомобільного генератора, який забезпечує вільне обертання ротора генератора при уповільненні або зупинці двигуна. Вона знижує навантаження на ремінь генератора, попереджає пробуксовування і знос ременя. Щоб зрозуміти, навіщо вона потрібна, розглянемо спочатку принцип роботи генератора.

Як працює генератор?

Функція генератора – перетворити механічну енергію від колінчастого валу двигуна в електричну і подати її в бортову мережу автомобіля.

Автомобільний генератор складається з таких компонентів:

Коли двигун працює, він приводить у рух ремінь, який проходить по шківу, прикріпленому до генератора. Шків обертає вал ротора генератора, який, у свою чергу, обертає магніти всередині котушки. Ці обертові магніти генерують змінний струм у статорі, який потім направляється до випрямляча генератора. Випрямляч перетворює змінний струм на постійний. Детальніше про роботу генератора ви можете прочитати тут.

Навіщо потрібна обгінна муфта?

Тривалий час шків був цілісною деталлю, приєднаною до валу генератора. Це викликало ривки в роботі мотора та збільшувало навантаження на ремінну передачу. Справа в тому, що двигун автомобіля працює нерівномірно – крутний момент передається через вал імпульсами. А швидкість автомобіля постійно змінюється під час розгону і гальмування. В результаті ремінь генератора розтягувався і рвався, маючи максимальний ресурс не більше 30 000 км.

Потім з’явилися нові двигуни — ще більш потужні, а також збільшилася кількість пристроїв та обладнання, що споживають більше енергії. Для них були потрібні більші генератори, ротор яких має значну інерцію. І проблема ускладнювалася.

Рішенням стало впровадження в конструкцію генератора обгінної муфти, яка забезпечила баланс швидкості обертання ведучого валу і валу генератора.

Як влаштована обгінна муфта

Принцип роботи муфти ви легко зрозумієте, якщо хоча б раз у житті їздили на велосипеді. Коли ви перестаєте крутити педалі – заднє колесо велосипеда не блокується, а продовжує обертатися. Аналогічний механізм знаходиться і в обгінній муфті генератора.

Переваги шківа з обгінною муфтою

Окрім вже згаданих факторів, інші переваги використання обгінної муфти включають:

Ознаки несправності обгінної муфти

Термін служби обгінної муфти — близько 100 000 км. Після цього збільшується ризик виходу з ладу підшипника. Інші ознаки, що вказують на можливі проблеми:

При появі таких ознак необхідно зробити діагностику на СТО. Самостійно обстежувати систему не рекомендується.