15.05.2024

Що таке автомобільний генератор і як він працює?

Коли йдеться про живлення магнітоли, фар, підігрів сидінь і багатьох інших електрокомпонентів у вашому автомобілі, можна подумати, що все це робить акумуляторна батарея. І це вірно, але лише частково. Насправді, все це робить автомобільний генератор.

Що таке автомобільний генератор?

Під капотом генератор виглядає як невеликий циліндр і зазвичай він кріпиться до двигуна. Автомобільний генератор разом з акумулятором і регулятором напруги є однією з трьох основних частин системи електричної зарядки автомобіля. Функція генератора полягає в подачі електрики, яка накопичується в батареї автомобіля. Генератор приймає механічну енергію від приводного ременя, з’єднаного зі шківом колінчастого вала двигуна, і потім перетворює цю механічну енергію в електрику.

Шків

Компоненти генератора

На зовнішній стороні генератора знаходиться шків, що приводиться в рух приводним ременем. Шків колінчастого вала двигуна приводить у рух ремінь, який обертає шків генератора, забезпечуючи механічну енергію, яку він перетворює на електричну.

Шків з обгінною муфтою

Широко поширена конструкція шківа з муфтою вільного ходу, також відомою як обгонна муфта. Вона призначена для запобігання передачі крутного моменту на ведучий вал, коли швидкість обертання веденого вала стає занадто високою.

Ротор

Ротор – це циліндрична частина, прикріплена до металевого валу, який обертається приводним ременем генератора. Це електромагніт, що має шість пар полюсів. 

Статор

Статор оточує обертовий ротор генератора. До внутрішньої частини статора прикріплена серія з трьох мідних обмоток. Коли намагнічений ротор обертається, в обмотках статора індукується змінний струм.

Регулятор напруги

Регулятор напруги уважно “стежить” за подачею енергії від генератора до акумулятора. Якщо оберти двигуна занадто високі і напруга зростає, регулятор її знижує.

Випрямляч (діодний міст)

Генератор в автомобілі виробляє змінний струм, але акумулятору для заряду потрібен постійний. Роль випрямляча – перетворити змінний електричний заряд у постійний, сумісний з акумулятором автомобіля. Випрямлячі використовують серію діодів, щоб прийняти змінний струм і перенаправити його в одному напрямку. Обмежуючи потік енергії в одному напрямку, випрямляч перетворює заряд змінного струму в заряд постійного струму, який заряджає акумулятор.

Як працює генератор?

Генератор живить більшість електронних компонентів вашого автомобіля під час руху:

Генератор забезпечує їх усіх енергією постійного струму. Також генератор відповідає за заряджання акумулятора вашого автомобіля під час руху.

Генератор працює, перетворюючи механічну енергію в електричну. Коли двигун працює, він приводить у рух ремінь, який лежить на шківі, прикріпленому до генератора. Шків обертає вал ротора генератора, який обертає набір магнітів всередині котушки. Ці магніти, що обертаються, генерують змінний струм у статорі, який потім прямує до випрямляча генератора. Випрямляч перетворює цю енергію змінного струму в енергію постійного струму.

Генератори (в ідеалі) повинні служити протягом усього терміну служби вашого автомобіля. Але загальне зношування, перегрів, вплив вологи, несправні деталі або зношені дроти можуть вивести ваш генератор з ладу до того, як ваш автомобіль відправиться на звалище.

Можливі несправності автомобільного генератора

Електричні несправності:

Механічні несправності:

Попереджувальні знаки несправного генератора

Типові ознаки несправного генератора часто приймаються за проблеми з акумулятором. Одна з таких проблем може бути ознакою поломки автомобільного генератора:

Всі ці ознаки можуть означати несправніть генератора. Тому не зволікайте і звертайтесь до сервісу.